Daha önce “eksper” veya “ekspertiz raporu” kavramlarını duymuş olsanız bile eksperler hakkında yeterli bilginiz olmayabilir. Belki de eksperler hakkında yeterince bilginiz olduğu gibi kariyerinizi bu doğrultuda planlamak istiyorsunuzdur. Hangi gruba dâhil olursanız olun, bu yazıdan öğrenecekleriniz var! Hazırsanız sigorta eksperi ne demek, görevleri nelerdir ve sigorta eksperi olmak için hangi adımlar izlenmeli incelemeye başlayalım.
Sözlük anlamı “bilirkişi” olan eksperden genellikle herhangi bir riskin oluşma ihtimalinin ya da olay yaşandıktan sonra oluşan hasarın hesaplanması için yardım alınıyor. Bu arada eksperlerin de sigortanın farklı branşlarında uzmanlaştığının altını çizmekte fayda var.
Örneğin oto eksperleri bir kaza sonrasında araçta meydana gelen hasarları inceleyebilir. Konut eksperleri ise DASK hasar dosyası oluşturulması sonrasında deprem nedeniyle zarar gören daire için sigortalıya ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesinde görev alabilir.
Farklı sigorta branşlarında görev alıyor olsalar da sigorta eksperlerinin genel olarak görevleri şu şekildedir:
Sigortalı, sigorta poliçesinde yer alan yani teminat altına alınmış bir risk yaşadığında bu durumda öncelikle sigorta şirketine haber verir. Sigorta şirketi ise bir eksper görevlendirerek gerekli incelemeyi yapmasına, risk oluşumunun poliçede belirtilen durumlara uygunluğuna, oluşan hasar miktarına dair incelemeler yapar.
Eğer hayaliniz sigorta eksperi olmaksa ve “Eksper olmak için ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtını arıyorsanız hemen size yardımcı olalım. Haydi, şimdi, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen ve sigorta eksperi olmak isteyen kişilerde aranan o şartlara göz atalım:
Eksperlik kursları, sınavları ve stajı hakkında bilgi vermeden önce önemli bir detayı da sizinle paylaşmak isteriz. Eksper olmak için üniversitenin hangi bölümünden mezun olduğunuzun bir önemi yok. Fakat ön lisans mı, yoksa lisans mı okuduğunuz sigorta eksperliği branşını etkileyebilir. Çünkü oto eksperliği için en az 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olmak yeterliyken diğer sigorta branşları için 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak gerekiyor.
Hazine Müsteşarlığının istediği şartları sağlıyorsunuz… Peki, şimdi, hayalinizdeki mesleğe ulaşmak için nasıl bir yol izlemelisiniz?
Ayrıca dilerseniz Resmi Gazete’de yayımlanan Sigorta Eksperleri Yönetmeliğini inceleyerek bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Eğer hayaliniz sigorta eksperi olmaksa ön lisans ya da lisans sonrasında sınavlar, eğitimler, staj, kısacası stresli bir süreç sizi bekliyor demektir. Evet, hayalinize ulaşmak için biraz zamana ihtiyacınız var; ama hayalinizi düşleyerek geçirdiğiniz zaman bile çok güzel, değil mi? Pes etmeyin ve düşlediğiniz hayata adım adım yaklaşın! Bu süreçte motivasyona ihtiyacınız olursa hayalleri gerçekleştirmek için izlenmesi gereken adımları sıraladığımız yazımızı okumanızı öneririz.