İster ev sahibi olun ister kiracı adayı… Daha sonra pişmanlık yaşamamak için hem doğru evle hem de doğru kiracı adayıyla buluşabilmek oldukça önemli. Çünkü ev sahibiyseniz yıllardır yaptığınız birikim sonucunda sahip olduğunuz evinize zarar gelmesini, kiracıysanız da iş dışındaki zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz evinizin seçiminde yanlış bir karar vermeyi istemezsiniz. Hangi tarafta olursanız olun, oluşabilecek sorunların önüne geçebilmek için kira sözleşmesini doğru bir şekilde doldurmalısınız.
Gelin şimdi, kira kontratına ilişkin bilgileri, kiracı ve ev sahipleri açısından inceleyelim.
Kira kontratı, ev sahibinin mülkünü belirli bir dönem kullanabilmesi için kiracıya verdiğini belirten sözleşmedir. Basit bir evrak gibi görünse de kira sözleşmesi taraflar arasında mülkle ilgili belli başlı sorumlulukların belirtildiği yazılı bir anlaşma olduğu için oluşabilecek sorunları kolaylıkla çözebilmenizi sağlar.
Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen özel hükümler (Örneğin yıllık kira artış oranı, maksimum Tüketici Fiyat Endeksi’nin on iki aylık ortalaması doğrultusunda yapılabilir.) haricinde kira sözleşmesi, kiraya verenin ve kiracının karşılıklı anlaşması doğrultusunda doldurulabilir.
Özellikle tanıdığınız birinin evinde kiracı olacaksanız ya da güvendiğiniz birine evinizi kiraya verecekseniz bu durumda kira kontratını yazılı bir şekilde yapıp yapmamanız gerektiğine karar veremeyebilirsiniz. Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması zorunlu olmasa da herhangi bir sorun yaşanması halinde, evi kiralarken uzlaştığınız şartların kanıtlanması gerekir. İşte, yazılı kira kontratı da tam olarak bunu sağlar! Ne de olsa söz uçar, yazı kalır!
Peki, karşılıklı olarak üzerinde anlaşma sağlanan koşullar nasıl yazılı hale getirilir? Yani kira sözleşmesi nasıl yapılır, nasıl doldurulur?
İnternet üzerinden “kira sözleşmesi örneği” şeklinde arama yaptığınızda hem boş hem de doldurulmuş sözleşmelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Dilerseniz boş dokümanı indirebilir, sözleşmeyle ilgili genel koşulları ve özel yükümlülükleri yazabilirsiniz. Dilerseniz de kırtasiyelerden boş kira sözleşmesi dokümanını alabilirsiniz.
Kira sözleşmesi; mülk ile birlikte kiracıya teslim edilen eşya ve demirbaşlar ile özel ve genel koşulların belirtildiği alanlar olmak üzere üç bölümden oluşur. Bu bölümleri eksiksiz ve okunaklı bir şekilde doldurmalısınız. Sözleşme kâğıdının üzerinde hangi bölümde hangi bilgiye yer vermeniz gerektiği açık bir şekilde belirtilir, ama siz bu konuda bir hata yapmak istemiyorsanız kira sözleşmesi dolu örneklerini internet üzerinden inceleyebilir ya da gayrimenkul danışmanınızdan bu konuda yardım alabilirsiniz.
Kira kontratı yaparken dikkat edilmesi gerekenlere önem vermemek, karşılıklı belirlediğiniz sorumlulukların sınırlarında sorun oluşmasına ve dolayısıyla mağdur olmanıza sebep olabilir. Peki, sözleşme doldururken nelere dikkat edilmeli?
Hem ev sahibi hem de kiracı hakları için önemli olan kira sözleşmesinin yanı sıra bu süreçte önemli bir konu daha var: Zorunlu Deprem Sigortası!
DASK olarak da bilinen Zorunlu Deprem Sigortası; deprem sırasında ya da sonrasında oluşabilecek binaya yönelik hasarlarda ev sahibine maddi güvence sunar. Fakat bu noktada DASK’ın sadece ev sahipleri için önemli olmadığını hatırlatalım. Çünkü DASK’ı yapılmayan bir konut hakkında yasal bir işlem yapılamaz; elektrik, su gibi abonelikler açılamaz. Dilerseniz DASK hakkında detaylı bilgi verdiğimiz yazımıza göz atabilir ve DASK teklif sayfamız sayesinde fiyat bilgisi alabilirsiniz.
“Ben kiracıyım ve evimdeki eşyamı güvence altına almak istiyorum. Ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız çare konut sigortası! Pek çok riske karşı evinizi ve sizi maddi-manevi olarak koruyan Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz!